Route Paysagère: Waar de Schelde l’Escaut noemt.

26 augustus 2018: afspraak in Henegouwen voor een rit door het ‘Parc Naturel des Plaines de l’Escaut‘.

Na onze vorige tropische ritten, was het vertrek op zondagmorgen richting Antoing met 12°C even wennen. Maar de zon zou in de loop van de dag de kwikcijfers omkeren tot net even 21°C. Het wegdek bleef de ganse dag nagenoeg droog, het water verkoos bij voorkeur de mooie Schelde die ons sierlijk de weg toonde tijdens onze rit.

Le Scaldis, zoals de Romeinen ooit de Schelde noemden, bleek nu gewoon café en startplaats te zijn van onze rit. De koffie werd er met lekkere bakjes uitgeschonken, de reuze koeken konden wedijveren met de spoilers van enkele van onze bolides.

Pierre en Patrick hadden de rit in een perfect roadbook ingepakt. De allergrootste uitdaging van de rit was beslist om de naambordjes van de route af toe te negeren. Verder waren de klassieke zondagsomleidingen dit maal te min om ons ver van de baan leiden. De route is intussen een stukje GT3 RS spoiler rijker geworden, al lag de boosdoener net buiten ons roadbook.

De topper was beslist het grensoverschrijdend culinair hoogstandje in restaurant “Les Pieds dans le Plat” in Bon-Secours. Onduidelijk of onze wagens nog in België dan wel in Frankrijk stonden geparkeerd, maar de keuken die stond zeker op Bourgondisch grondgebied. De namiddag werd afgesloten in brasserie Dubuisson in Pipaix die ons kon bekoren met o.a. Bush bier en Cuvée des Trolls.

Dit was Henegouwen op zijn mooist met opmerkelijk veel supporters die bewust onze uitlaatgassen opsnoven langs de weg, zowel kinderen met hun dromende vaders, alsook dolenthousiaste boeren die nu wellicht allemaal lid willen worden.

Foto’s