Lamoral Tour: van Prins naar Graaf als Koningen

Zondag 17 juni, 5u29, de zon staat extra vroeg op en de meeste Porschisten slapen nog, echter niet voor lang meer. Robby & Nathalie ontvangen ons immers voor een vroeg ontbijt op hun prachtig domein rond de keurslagerij in Vlierzele. De buren waren vooraf gemobiliseerd en gaven spontaan aanwijzingen om onze machientjes veilig te parkeren. Er werd geen enkele moeite gespaard door de leden-organisatoren om de dag aangenaam te laten starten. We vergaten bijna dat er nog een rit moest worden gereden. Intussen bleek dat het roadbook tussen zijn finale versie en de drukkerij eigenwijs had beslist om enkele pijltjes en posities door elkaar te halen. Sindy liet dit natuurlijk niet gebeuren en kon nog net voor het vertrek het ‘book’ terug op de juiste ‘road’ sturen.

Na een vlotte start van onze 27 wagens voor de eerste 100 kilometers, kwam het eerste obstakel: een plaatselijke rommelmarkt die een middenvinger opstak, echter onmiddellijk gevolgd door onze tegenreactie met een trap op het middenpedaal. Even aan de kant om het roadbook wat verder te spoelen en weer weg. De kleine banen en bochten maakten geleidelijk plaats voor de grotere. Wolken en zon wisselden vlot van stuur, enkele lichte drupjes dwarrelden neer maar werden bergop vlot ingehaald door het snellere kwik.

Aangekomen op het prachtige kasteel van Beloeil mochten onze paarden direct op het binnenhof. Die middeleeuwse architect was destijds zeer vooruitziend om 27 plaatsen voor ons aan te leggen. We waren moedig en hielden ons aperitiefmoment buiten met zicht op al het geparkeerd moois, kasteeltje op de achtergrond. Vroeg of laat staat er kasteeldecor in de optielijst van Zuffenhausen. Omgekeerd kan ook, want eenmaal we binnen in de authentieke raadzaal kwamen, verbleekten onze bolides toch wat als ze door de vensters staarden.

Wat volgde was een zeer uitgebreid buffet in een prachtig decor. Wat moet er nog meer zijn op zondag? Spektakel misschien, toen bleek dat er iemand hoog boven in de dakgoot van het kasteel zijn leven waagde om gewoon wat foto’s te schieten van ons wagenpark. Moeten er nog drones zijn? Bij het afscheid kwam Prins Michel de Ligne persoonlijk onze paarden aanschouwen. Hij wilde absoluut weten hoe het bezoek ons was bevallen, want klant is koning. Volgende keer misschien ook nog onze paarden eten geven en dan zijn we echt koning (van de weg).

Het kasteelverblijf was wat uitgelopen en de resterende 108 kilometers zouden voor sommigen deelnemers uiteindelijk wat meer worden. Maar bij wijde landschappen, rustige wegen en een temperatuur wederom boven 20°C mocht dat. De motivatie was immers hoog om de proeverij in de brouwerij van de familie Van den Bossche te halen.

Zoon en zaakvoerder Bruno deelde vol passie de geschiedenis van de brouwerij met ons, startende met het trieste lot van Graaf Lamoral Degmont tot hoe een lokaal circus een nieuw bierbrouwsel kan maken. Tijdens de rondleiding werden enkele geheimen van het recept gelost, maar niemand van ons zal er in slagen om met mout, hop en gist iets te brouwen wat nog maar in de buurt komt van een Lamoral, een Buffalo, een Pater Lieven of een Livinus.

Met 52 deelnemers was dit een zeer geslaagd event en één van onze mooiste dagritten. Alle eer gaat daarbij naar de organisatie: Sindy, Kathy, Nathalie, Geert, Jurgen, Robby en Jurgen.

Foto’s